top of page

ZATVARANJE ŠKOTSKIH DESTILERIJA U 80TIM GODINAMA



Tijekom 1980-ih godina, škotska industrija viskija doživjela je turbulentne promjene, što je rezultiralo zatvaranjem nekoliko poznatih destilerija. Osim što su je bilo izgubljeno preko 15tak destilerija, isto tako izgubljeno je više od 580 radnih mjesta. Ovaj fenomen bio je rezultat niza međusobno povezanih faktora koji su utjecali na globalnu industriju viskija.


Globalna ekonomska kriza i promjena ukusa potrošača

Krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, svijet je bio u zahvatu ekonomske krize koja je smanjila potražnju za luksuznim proizvodima, uključujući i škotski viski. Istovremeno, promjena ukusa potrošača prema lakšim pićima i koktelima smanjila je popularnost tradicionalnih, težih škotskih viskija.


Prekomjerna proizvodnja i "Whisky Loch"

Tijekom prethodnih desetljeća, industrija škotskog viskija značajno je rasla, što je dovelo do prekomjerne proizvodnje. Ovaj višak, poznat kao "whisky loch" stvorio je velike zalihe boca i bačvi koje su se teško prodavale u uvjetima smanjene potražnje.


Strateške odluke i modernizacija

Velike kompanije, vlasnici mnogih destilerija, donijele su strateške odluke usmjerene na smanjenje troškova i na profitabilnije proizvode. Neke destilerije jednostavno nisu mogle ili nisu željele ulagati u potrebne preinake kako bi ostale konkurentne na modernom tržištu.


Zatvaranje Poznatih Destilerija

Među destilerijama koje su zatvorene u ovom periodu nalaze se neke od najpoznatijih imena u industriji:


Brora: Poznata po svom bogatom i komplkesnom viskiju, Brora destilerija zatvorena je 1983. godine. Njeni viskiji danas su visoko cijenjeni među kolekcionarima. Zbog velikog zanimanja, Brora je obnovljena i krenula sa destiliranjem u svibnju 2021. godine.


Port Ellen: Ova destilerija, zatvorena 1983. godine, postala je kultni klasik sa otoka Islay poznat po svom jedinstvenom, bogatom, peatanom karakteru. Također, kao i Brora, Port Ellen se obnavlja i krenut će sa destiliranjem.


Glenlochy: Ova destilerija, zatvorena 1983. godine, bila je poznata po svom lagano voćnom i cvjetnom viskiju, što ju čini cijenjenom među ljubiteljima.


Ostale zatvorene destilerije u 80tima:


Benromach (ponovno otvorena 1998.)

Dallas Dhu

Convalmore

Glenugie

North Port

Glen Mhor

Glen Albyn

Glenury Royal

Glenesk (Hillside)

Garnheath

Millburn

Glenflagler (Moffat)

Banff

Saint Magdalene

Svaka od ovih destilerija imala je svoje jedinstvene karakteristike i stilove proizvodnje, a mnoge od njih danas su cijenjene među kolekcionarima i ljubiteljima viskija zbog svojih rijetkih i posebnih izdanja. Zatvaranje ovih destilerija predstavljalo je značajan trenutak u povijesti škotske industrije viskija.


Zatvaranje destilerija u 1980-im nije bilo samo posljedica ekonomskih faktora, već i promjene u ukusima i potrebama tržišta. Ovaj period ostaje značajan u povijesti škotskog viskija, a zatvorene destilerije i dalje žive u sjećanjima ljubitelja viskija, kao i kroz svoje rijetke i cijenjene boce.


Moguće je da se danas suočavamo s fenomenom sličnim "Whisky Lochu", što ćemo uskoro moći utvrditi. Svjedoci smo otvaranja brojnih novih destilerija i pojavljivanja novih buteljera viskija. Međutim, u kontekstu trenutne inflacije, primjećujemo da se potrošnja viskija smanjuje, jer sve manje ljudi može priuštiti ovaj luksuzni proizvod. Ovaj trend rezultira vidljivim nagomilavanjem zaliha viskija na policama. Ostaje pitanje hoće li se povijest ponoviti i hoćemo li ponovno svjedočiti sličnom scenariju kao što je bio "Whisky Loch" iz 1980-ih.


Ovaj članak odražava naše mišljenje i saznanja. Ukoliko je nešto krivo navedeno, molilm Vas da nas kontaktirate.

Recent Posts

See All
pc-english
bottom of page