top of page

BAČVE I VISKI



Jedan od vrlo bitnih segmenata u procesu u proizvodnji škotskog viskija je maturacija viskija u bačvama. U Škotskoj je propisano minimalno trajanje maturacije viskija - ne smije biti kraće od tri godine, a procjenjuje se da viski 50%-80% okusa izvlači upravo iz bačvi. Niti jedna bačva nije ista, tako da se destilat proizveden u istoj destileriji na isti dan može uvelike razlikovati od jedne bačve do druge. Zadatak je “Master Blendera” da u idealnim omjerima pomiješa bačve koje odabere radi dugoročne konzistencije određene ekspresije viskija. Bačve koje se koriste u maturaciji škotskog viskija moraju biti od hrasta. Bačve se analogno razlikuju po vrsti hrasta, veličini, sadržaja koji je prethodno bio skladišten u bačvi (bourbon, sherry, port, cognac, vino…), intenzitetu spaljivanja, te u koliko je navrata bačva već korištena za maturaciju viskija (first fill, second fill, third…) U praksi se najčešće koriste:

  • američki (quercus alba) – daju note vanilije i karamele

  • europski hrast (quercus robur) – daje notu začina i jači utjecaj hrasta (tanina)

Veličina bačve varira ovisno o porijeklu prozvodnje i vrsti sadržaja koju je inicijalno skladištila. Najčešće se koriste:

  • Quarter cask - 50 l

  • Američka standarna bačva - 200 l

  • Hogshead – 250 l

  • Puncheon – 500 l

  • Butt – 500 l

  • Port Pipe – 550 l

Posljednih godina viski industrija uvelike eksperimentira s bačvama za maturiranje ili dovršavanje (finish) koje su prethodno sadržavale različite tekućine. Iako su to predominantne bourbon i sherry bačve, još se koriste i bačve koje su prethodno sadržavale port, rum, cognac, muškat, marsalu, bordeaux, chardonnay… Također se koriste i “virgin oak” bačve, što znači da su bačve nove da ništa u njima nije bilo držano. Na boci se često vidi oznaka first filled ili refilled – ovaj podatak nam govori koliko je puta bačva prethodno korištena za maturaciju viskija. Paljenje bačva služi da se poveća kontakt i interakcija viskija sa hrastom. Bačva se pali iznutra različitim intenzitetom i trajanjem analogno postizanju željenog efekta. Sad uzmite svoj viski i pročitajte što piše na etiketi...

Recent Posts

See All
pc-english
bottom of page