top of page

PREPORUKA VISKIJA U HRVATSKIM TRGOVINAMA


Nakon pretraživanja ponude u hrvatskim trgovinama, odlučila sam izdvojiti nekoliko boca viskija koje smatram vrijednima kušanja i kupovine. Teško je govoriti o cijenama jer svatko ima drugačiju percepciju onoga što smatra skupim, ali mislim da s dolje navedenim bocama – bilo da ih kupujete za sebe ili kao poklon – ne možete pogriješiti. Iako će te iste boce vjerojatno biti jeftinije u duty-free dućanima ili izvan Hrvatske, treba imati na umu da su kod nas trošarine na alkohol visoke, što dovodi do povećanja cijena. Ipak, postoje neke boce čije cijene nisu znatno porasle u posljednje dvije godine, pa su stoga cijene slične onima u europskim dućanima.

Ako razmišljate o kupnji viskija za ozbiljnog entuzijasta, moj savjet je – razmislite dvaput. Osobe koje su već dugo u svijetu viskija obično imaju specifične zahtjeve i preferiraju teže dostupne boce. Ako pak želite kupiti poklon nekome tko neobavezno uživa u viskiju, moje preporuke će biti dobar izbor. Također, ako ste i sami zainteresirani za viski, a još niste imali prilike degustirati, ove boce toplo preporučujem. Na mom popisu su isključivo škotski, single malt viskiji i jedan blended malt, no ako vas zanima savjet o nekoj specifičnoj boci, slobodno mi se obratite putem e-maila ili dolje u komentarima.


Linkove dole navedenih dućana možete pronaći OVDJE


Aberlour A'bunadh, 64€ - e-cuga

Aberlour A'bunadh je cask strength (nije razvodnjen) te sadrži preko 50% alkohola, a ponekad doseže čak i visoke brojke od 60% s toga bih preporučila ovaj viski ljubiteljima koji već duže vrijeme uživaju u jačim alkoholima. Svako malo iziđe novi batch tj. serija koja nije jednaka prethodnoj s toga se i alkohol razlikuje od serije do serije. Nema naznake godine, a prepostavlja se da je star između 6 i 8 godina. Destiliran je u Speyside regiji u Škotskoj, koja je prepoznatljiva po bogatim, voćnim notama.

Miris: Sušeno voće, začini i malo čokoladnih tonova, uz naznake naranče i cimeta.

Okus: Na nepcu se javlja snažan kick, zrelost šljiva i višanja, obogaćen crnom čokoladom i dubokim, slatkim začinima.

Završetak: Dug, s toplim i začinjenim završetkom, gdje se osjećaji suhog voća i vanilije stapaju s pikantnošću hrasta.


Ardbeg 10, 56€, e-cuga

Whisky star 10 godina, 46% alkohola. Ardbeg 10 je poznat po svom izrazito dimljenom profilu, koji ga čini jednim od klasičnih predstavnika Islay viskija. Dimljeni viskiji predstavljaju pravu prekretnicu za početnike: oni mogu biti iznenađujuće otkriće ili neželjeni izazov (previše dima). Miris: Ardbeg 10 odiše snažnim aromama dima i morske soli, koje se prepliću s primjesama limuna i crnog papra, uz naznaku slatkog meda. Okus: Na nepcu se prepoznaje bogatstvo tresetnog dima, uz slojevite note espressa, čokolade za kuhanje i anisa. Postoji i blaga slatkoća koja podsjeća na vaniliju i suho voće, pružajući kontrast dimljenim notama. Završetak: Završetak je dug i kompleksan, gdje se dim i slatkoća spajaju u harmoničan balans, ostavljajući dugotrajan dojam suhoće i pikantnosti dimnog drveta.


Arran 10, 54€ - ecuga

10 godina star, 46%. Destilerija Arran smještena je na otoku Arran u Škotskoj. Arran 10 nudi bogat i kompleksan profil okusa koji se izdvaja svojom svježinom i balansom. Klasičan je škotski single malt koji je odličan kao uvod u svijet kompleksnijih viskija za one koji tek ulaze u svijet ovog pića. Tople preporuke!

Miris: Arran 10 se otvara svježim i voćnim notama, poput zelenih jabuka i citrusa, uz blage naznake vanilije i meda koji dolaze iz bačvi od američkog hrasta u kojima je odležao (novije verzije imaju malo više sherryja)

Okus: Na nepcu se razvijaju tonovi zrelog voća, posebice krušaka i bresaka, upotpunjeni sa finim začinskim notama cimeta i đumbira.

Završetak: Dugotrajn, gdje se osjećaju tragovi badema i karamela.


Balvenie 12, 89,00€ - ecuga

Balvenie DoubleWood 12 sazrijeva u dva tipa bačvi. Ovo je viski koji se često preporuča kao idealan uvod u svijet škotskih single malt viskija, pružajući bogat i pun profil okusa koji je i pristupačan i kompleksan. Star je 12 godina i ima 40% alkohola. Ovaj viski dolazi iz Speyside regije u Škotskoj.

Miris: Balvenie 12 otkriva nježne i bogate arome. Tu su klasične note meda, koje se prepliću s vanilijom i toplim začinima. Hrast je prisutan, ali fino uravnotežen s voćnim tonovima suhih šljiva i jabuka.

Okus: Na nepcu se osjeća slojevitost okusa – od kremaste toffee slatkoće prema dubljim, zemljanim notama. Harmonija je upotpunjena s nagovještajem oraha i cimeta.

Završetak: dug s tragovima vanilije, slatkoće suhog voća, što ostavlja dojam punoće.


Benromach 10, 54€ - Vrutak

Benromach 10 godina star, 43% alkohola, dolazi iz Speyside u Škotskoj. Ova destilerija je poznata po tome što proizvodi tradicionalnim metodama i nema veliki kapacitet. Specifičnost Benromacha je što je lagano dimnjeni viski, ne previše, već taman da dodaje kompleksnost u mirisu i okusu. Neki ga nazivaju Springbankom za siromašne (u zadnje vrijeme boce Springbanka su teže dostupe, a ako se i nađu na policama, cijene budu dosta visoke). Njegova uravnoteženost čini ga privlačnim i za iskusne ljubitelje viskija i za one koji tek započinju svoje putovanje kroz svijet single malta. Miris: Najprije se javlja blagi dim koji se spaja s nježnim voćnim notama zelenih jabuka i krušaka. Tu su i suptilni mirisi tamne čokolade i vanilije. Okus: U ustima se osjeća bogat i malo pikantan okus. Početak je sladak, s notama meda, nakon čega slijedi složeni srednji dio s notama crnog papra, hrasta i dima. Okus je uravnotežen, s pravom mješavinom slatkoće i dima. Završetak: Završetak je dugotrajan i topao, s trajnim tragovima dima i začina, a zatim se polako pretvara u suptilnu slatkoću sušenog voća i nježnu gorčinu tamne čokolade.


Bruichladich, Octomore 14.1, 230€ - Fine Stvari

Nšto sitno smo se dotkali Octomore-a u predhodnom članu. Pogledajte OVDJE . Octomore je poznat kao jedan od najdimljenijih viskija. Star je 5 godina sa 59.6% alkohola. Preporučuje se iskusnim ljubiteljima peated (dimljenih) viskija koji cijene ekstreme i kompleksnost koju ovaj single malt nudi.

Miris: Snažan i obilježen intenzivnim dimom. Unatoč svojoj jačini dim je iznenađujuće čist i svjež, s tragovima morskog zraka i joda. Postoje i slojevi složenosti s blagim voćnim podtonovima - zelenoa jabuka i citrusi, te suptilno vanilija.

Okus: Na nepcu, Octomore 14.1 je robustan i moćan, ali i neobično fin. Dominira gusti dim, koji je savršeno ujedinjen s bogatim okusima čime se stvara kompleksan i višedimenzionalan profil okusa. Prisutne su i začinske note poput papra i đumbira koje dodaju dodatnu dubinu.

Završetak: Završetak je dug i traje, ostavljajući tragove dima koji se polako stapaju s okusom tamne čokolade i suhog hrasta.


Bruichladdich, Classic Laddie - 51.50€ - Vivat Fina Vina

The Classic laddie, dolazi iz iste destilerije kao i Octomore, ali nema dima. Godine nisu naznačene na boci, a ima 50% alkohola. Ječam od kojega se proizvodi dolazi isključivo sa škotskih polja. Jednako pogodan za nove istraživače svijeta viskija kao i za one iskusne koji traže nešto novo i osvježavajuće. Miris: Na nosu, The Classic Laddie se otvara s buketom svježine: trava, sol i cvjetni tonovi. Postoje i nagovještaji slatkog voća, poput zrele kruške i breskve, omotane u lagani veo karamele i vanilije. Okus: Kad pređe na nepce, viski pokazuje savršen balans između slatkoće i začina. Vibrira voćnim notama, gdje zrele jabuke i limun dolaze do izražaja. Zatim se javljaju začinske note koje pružaju dinamičnost. Završetak: The Classic Laddie-a je topao i umirujuć, s dugim i mekim završetkom koji ostavlja suptilne tragove hrasta. Postoji i diskretna mineralnost.

Bruichladdich, Port Charlotte 10, 82€ - e-cuga

Port Charlotte je star 10 godina i buteljiran na 50%. Dolazi iz iste destilerije kao Octomore i The Classic Laddie. Karakteristično za ovaj viski je dim, ali ne toliko intezivan kao Octomore. V

iski je odličan primjer dimljenog viskija koji uspijeva zadržati finu ravnotežu između intenziteta dima i bogatstva okusa. Preporučuje se ljubiteljima jačih, dimljenih viskija, ali i onima koji traže složenost i dubinu u svojem čašici.

Miris: Nos je odmah dočekan moćnim valom dima, koji se miješa s morskom slanošću i svježinom. Ispod toga, otkriva se fina slojevitost sa notama zelene jabuke, vanilije, citrusa i breskve dodajući viskiju svježinu i kompleksnost.

Okus: Na nepcu, Port Charlotte 10 nastavlja s bogatim i punim profilom. Dim je glavna zvijezda, ali izbalansiran s voćnim i slatkim elementima koji podsjećaju na med, karamele i sušeno voće. Kompleksnost se produbljuje s tragovima začina, kao što su crni papar i muškatni oraščić.

Završetak: Završetak je dug i zadovoljavajući, s postojanim dimljenim notama koje se sporo povlače, ostavljajući suptilan dojam slatkoće i začina na jeziku.


Bunnahabhain 12, 63.90€ - Vivat Fina Vina

Bunnahabhain 12 je single malt Scotch viski koji dolazi s otoka Islay, ali se izdvaja od tipičnih Islay viskija po tome što nije dimljen. Umjesto toga, Bunnahabhain naglašava blaži, bogatiji i kompleksniji profil. Ova edicija stara je 12 godina na 46.3%. Viski je maturiran u sherry bačvama što mu daje dodatnu kompleksnost. Svidjet će se i početnicima, ali i iskusni viski entuzijasti vole imati ovu bocu otovrenu na svojoj polici.

Miris: Na nosu, Bunnahabhain 12 otkriva slojevite note suhog voća, orašastih plodova i slanost. Slatkoća, poput meda i karamela, crna čokolada, sušene smokve.

Okus: na nepcu, Bunnahabhain 12 nudi glatku i bogatu teksturu. Note šljiva, datulja i tamne čokolade miješaju se s malo oraha i blagom morskom slanošću, stvarajući uravnotežen i pun okus koji je u isto vrijeme topao i poziva na još.

Završetak: Završetak je dug i topao, s blagim dimnim notama i slatkoćom suhog voća koja se zadržava, omogućujući dugotrajno uživanje u složenim aromama koje se polako razvijaju u ustima.


Clynelish 14, 67€, e-cuga

Clynelish 14 je single malt škotski viski iz Highlands regije Škotske, koji dolazi iz destilerije istog imena Clynelish. Star je 14 godina, a ima 46% alkohola. Karakteristične note za Clynelish su miris voska, slanoća, voćnost. 14 je nastao blendanjem ex-bourbon i ex-sherry bačve. Suptilan, a opet kompleksan. Odličan i za početnike, ali i za ozbiljne entuzijaste.Clynelish je jedna bitnijih komponenti blenda Johnny Walker.

Miris: voskaste i uljne note koje su prepoznatljive za destileriju. Probija se svježina citrusa i nježna slatkoća meda i vanilije, uz slane note. Okus: Na nepcu se nastavlja složenost mirisa. Bogate i punomasne note. Balans između slatkog i začinjenog, s vanilijom koja se fino spaja s okusima sušenog voća od sherry bačvi. Završetak: Završetak je dug i postojan. Ostaje osjećaj suhoće s blagom slanošću i toplinom začina.


Craigellachie 13, 55,90€ - Vivat Fina Vina

Profil Craigellachie 13 karakterizira bogat i pomalo rustikalan stil, gdje dominira voćnost uz dodatak zemljanih i metalnih nota. Whisky je star 13 godina, a sadrži 46% alkohola. Craigellachie 13 bi mogao biti prikladan izbor za početnike koji su već iskusili neke lakše viskije i spremni su za nešto sa više tijela i izraženijim profilom.

Miris: Nalazimo voćne note koje podsjećaju na zelenu jabuku i krušku, s blagom prisutnošću sumpora što mu daje poseban karakter.

Okus: Na nepcu je robustan, s izraženim notama jabuke, ananasa i malo meda. Blaga pikantnost, koja podseća na đumbir i crni papar.

Završetak: je srednje dug, voćan i blago gorak kao tamna čokolada.


Glendronach 12, 42.35€ - Kule

Glendronach 12 je bogat i punog tijela škotski single malt whisky koji sazrijeva u kombinaciji pedro ximenez i oloroso sherry bačvi. Kao rezultat ovog procesa, poznat je po svojim dubokim šerijastim notama i slojevitosti. Najsličiji profilu poznatog Macallan viskija. Vrlo je pristupačan i često je preporučen kao odličan uvod u bogatije sherry viskije. Ima jačinu alkohola od 43% iako je star 12 godina, pokazuje izuzetnu zrelost i kompleksnost. Glendronach 12 je izvrstan izbor za one koji cijene složenost i bogatstvo šerijastih nota u viskiju.

Miris: Miris je pun i bogat, s notama suhog voća, posebno šljive i datulje, te nijanse slatkih začina i malo karamela. Okus: Na nepcu se nastavljaju slatke šerijaste note, uz dodatak zrele trešnje, tamne čokolade, i začina poput cimeta i vanilije, što stvara bogat i složen ukus. Završetak: Završetak je topao i dugotrajan, s blagim hintom duhana i suhog voća koji ostaju u ustima, pružajući zadovoljavajući završni dojam.

Glenallachie 12, 85€ - e-cuga

Glenallachie 12 je viski koji ističe klasične karakteristike škotskog single malta iz regije Speyside. Sazrijevanje u kombinaciji ex-bourbon i sherry bačvi daje mu značajnu slojevitost i uravnotežen profil. Vrlo je pristupačan za širok spektar ljubitelja viskija s obzirom na njegovu starost od 12 godina i sadržaj alkohola od 46%. Ovaj viski se često ističe kao izvrstan izbor za one koji traže harmoničnu kombinaciju voćnosti i začinskog karaktera. Miris: Izražene voćne note, poput zrele breskve i kruške, med i vanilija koje donose ex-bourbon bačve, dok sherry bačve doprinose suptilnim tragovima suhog voća i orašastih plodova. Okus: Slatko voće, čokolade, i blagih začina, poput cimeta, što stvara bogat i zaokružen profil. Završetak: Završetak je topao i postojan, s ugodnim ostacima slatkog voća i začina, te blagom suhoćom.

Glenmorangie 14 Quinta Ruban, 51€ - MIVA

Glenmorangie 14 Quinta Ruban je viski koji nosi prepoznatljivu raskoš porto bačvi u kojima je dovršio svoje sazrijevanje. Ovaj proces dodatnog sazrijevanja (poznat kao 'finishing') u portugalskim porto bačvama iz Quinta vinograda dodaje dubinu i složenost 14-godišnjem destilatu. Viski je star 14 godina, a ima 46%. Pruža bogat i pun okus koji može zadovoljiti i zahtjevnije ljubitelje viskija. Miris: Aroma je bogata i slatkasta, s dominantnim notama tamnog voća, čokolade i naranče, uz malo mente i duhana koji se nježno provlače. Okus: Na nepcu se otkriva elegantna kombinacija slatkoće od vanilije i meda, s izraženim notama crne čokolade i narančine kore, završavajući s blagim začinskim tragovima poput klinčića i muškatnog oraščića. Završetak: Dug i zadovoljavajuć završetak pruža daljnje slojeve okusa, uključujući suptilnu gorčinu tamne čokolade i dugotrajnu slatkoću voća, koja završava sa svježim, gotovo metvičastim osvježenjem.


Glenmorangie Signet, 244€, MIVA

Signet napravljen od dvije vrste ječmenog slada : Cadboll i čokoladnog slada, koji je poznatiji kao osnova za craft piva koji mu daju dodatnu slojevitost i kompleksnost. Alkoholni postotak Glenmorangie Signeta je 46%, a njegova starost nije specifično navedena jer je to mješavina različitih godišta koja su pažljivo odabrana i kombinirana. To je viski koji se smatra primjerenim za iskusne poznavatelje viskija, s obzirom na njegovu složenost i bogatstvo okusa. Idealan je za neki posebni poklon jer osim viskija samog, dizajn boce je poseban. Miris: Aromatski profil je bogat i složen, s notama tamne čokolade, kave, i zrelog voća, uz dodatne slojeve cimeta i oraščića, te nježne naznake dima. Okus: Na nepcu je izražena bogata paleta okusa, s dominantnim notama tamne čokolade, karamela i espresso kave, propletenih sa suptilnim tragovima začina i blagom dimljenošću. Završetak: Završetak je dugačak i kompleksan, s trajnim tragovima slatkog voća, topline začina i luksuzne čokolade koja se postepeno topi ostavljajući upečatljiv dojam.

Highland Park 12, 41€ - Kule

Highland Park 12 je viski koji se često ističe kao odličan predstavnik uravnoteženog škotskog single malta, lagano je dimljen. Dolazi iz destilerije Highland Park, smještene na sjevernom otoku Orkney, što mu daje jedinstveni karakter koji kombinira zemljane, morske i blago dimljene note.

Viski je star 12 godina, s postotkom alkohola od 40%, što ga čini dostupnim za širok spektar konzumenata, od početnika do iskusnih ljubitelja viskija koji cijene njegovu umjerenost i finoću.

Miris: Aromatski profil Highland Parka 12 obiluje notama meda i zrelog voća s naglašenim podtonom dima koji je karakterističan za viskije sa Orkneyja. Tu su i naznake slada i blage začinjenosti.

Okus: Na nepcu se okus meda i zrelog voća produbljuje, pridružuju se tonovi vanilije i suptilni začini, a sve to je ujedinjeno s blagom dimljenošću koja daje viskiju njegov potpis.

Završetak: Završetak je topao i relativno dug, s ostatkom dima i slatkoće koja se postepeno smanjuje, ostavljajući za sobom suptilne tragove hrasta i začina.


Highland Park 18, 144.36€ - Vrutak

Highland Park 18 donosi veću dubinu i složenost u usporedbi s njegovim mlađim bratom, Highland Park 12. Sazrijevanje od 18 godina učinilo je ovaj viski znatno bogatijim i zaokruženijim. Alkoholni postotak Highland Parka 18 je oko 43%, a njegova zrelost i složenost čine ga izvanrednim izborom za ljubitelje viskija s iskustvom, kao i za one koji žele proširiti svoje vidike. Miris: U usporedbi s Highland Parkom 12, miris 18-godišnjaka je puniji i bogatiji, s više izraženim notama suhog voća, oraha i tamne čokolade, uz prisutan, ali još uvijek suptilan dimni karakter. Okus: Na nepcu, Highland Park 18 nudi složenije i intenzivnije okuse s jasnim notama suhog voća, meda, i bogatih začina, savršeno uravnoteženih s nježnom dimljenošću i bogatstvom hrastove bačve. Završetak: Završetak je topao, dug i bogat.

Highland Park - Full Volume, 119.32€ - Vivat Fina Vina

Ovaj viski nije klasično označen po godinama sazrijevanja iako se zna da ima 17g. i 47.3% alkohola. Sa svojim imenom naglašava koncept punog i snažnog zvučnog spektra okusa. Full Volume-a se koristi isključivo ex-bourbon bačava, za razliku od 12 i 18 koje su ex bourbon i ex sherry. Rezultat je viski koji ističe suptilne, slatkaste i vanili note koje bourbon bačve pružaju. Ovaj viski bi se sigurno svidio i ozbiljnijim entuzijastima.

Miris: Full Volume nudi složeni buke mirisa s primjesama vanilije, kokosa i citrusa, začinjenih blagim dodirom dima koji se provlači u pozadini.

Okus: Na nepcu se manifestira kao slatkoća sa vanilijom i citrusima u prednjem planu, praćenim bogatim tonovima bijelog papra i hrasta, koji stvaraju pun i bogat ukus.

Završetak: Završetak je dug, s naglaskom na slatke i hrastove note, ostavljajući suptilnu dimljenost koja se polako povlači.


Kilchoman Sanaig, 66,99€ - Vrutak

Ovaj viski dolazi iz destilerije Kilchoman, koja je poznata kao jedna od manjih i nezavisnih destilerija na otoku Islay, čuvenom po proizvodnji viskija s izraženim dimnim karakterom. Sanaig, nazvan po zaljevu koji je blizu destilerije, predstavlja spoj viskija koji su sazrijevali u sherry i bourbon bačvama, sa naglaskom na sherry bačve. To mu daje karakterističnu boju i složenost okusa. Kilchoman Sanaig je primjer viskija koji će zadovoljiti ljubitelje dimljenih, punijih i kompleksnijih okusa. Nisu naznačene godine, a ima 46% alkohola.

Miris: Sanaig otvara s bogatim aromama tamnog voća, posebice šljiva i višanja, koje se nadopunjuju sa klasičnim Islay dimom i soli.

Okus: U ustima je Sanaig uravnotežen s sočnim sherry notama i bogatim čokoladnim tonovima, koje prati pikantnost crnog papra i trajna prisutnost dima iz torfa, tipičnog za Islay.

Završetak: je topao i dugotrajan, s finim balansom između slatkih, voćnih elemenata i robustnog dimljenog karaktera.


Lagavulin 16, 96,88€ - Vrutak

Lagavulin 16 je jedan od najprestižnijih i najpoznatijih škotskih single malt viskija, koji dolazi iz jedne od najstarijih destilerija na otoku Islay. Sa 16 godina sazrijevanja i sadržajem alkohola od 43%, ovaj viski je postao ikona među ljubiteljima dimljenih viskija i često je prvi izbor za one koji žele istražiti dublje i kompleksnije arome koje Islay nudi. Lagavulin 16 je idealan za iskusne poznavatelje viskija, no njegova ravnoteža okusa čine ga pristupačnim i za one koji su na početku svog putovanja u svijet dimljenih viskija. Njegova reputacija i prestiž čine ga savršenim poklonom za bilo koju priliku. Miris: Otvoren je s intenzivnim mirisom morskog zraka i dima koji su nadopunjeni složenim slojevima suhog voća i malo slatkastih nota karamele i vanilije. Okus: U ustima je Lagavulin 16 bogat i pun, s izraženim slojevima dima, morske soli, hrastovog drva i suptilnim tragovima sušenog voća i orašastih plodova. Završetak: Završetak je izuzetno dug i topao i sladak sa trajnom prisutnošću dim.


Laphroaig Lore, 129.67€ - Vivat Fina Vina

Laphroaig je također destilerija koja je sa Islay, dakle proizvode dimljene viskije. Sadržaj alkohola u Laphroaig Lore iznosi 48%, a ovo izdanje je često opisano kao "najbogatija" boca stvorena u destileriji. Njegova godina nije specifično određena, jer je Lore mješavina različitih godišta koja su pažljivo odabrana kako bi se stvorio jedinstveni i kompleksan profil. Laphroaig Lore je izuzetno složen viski, pogodan za one koji su već upoznati s intenzivnim okusima Laphroaigovih viskija i dima. Njegova kompleksnost i dubina ga čine idealnim za posebne prigode ili kao vrijedan poklon za prave ljubitelje škotskih single malt viskija. Miris: Laphroaig Lore odmah vas obavija bogatim dimom, karakterističnim za Laphroaig, uz slojeve morske soli, algi i zemljanih nota. Ispod dima se kriju nijanse zrelog voća. Okus: Na nepcu je Lore moćan, s gustim dimnim i slatkim tonovima, uključujući med, zrele smokve i suhe šljive, koji se prepliću s tradicionalnom Laphroaigovom pikantnošću i mineralnošću. Završetak: Završetak je dugačak, s trajnim dimom i bogatom slatkoćom, uz dodatak zrna kave i tamne čokolade koji pružaju zadovoljavajući i sofisticiran završetak.

Ledaig 10, 58.90€ - Vivat Fina Vina

Ledaig 10 dolazi s otoka Mull, iz destilerije Tobermory. Poznat je po svom bogatom, dimljenom karakteru. Sa sadržajem alkohola od 46.3% i deset godina starosti. Posebno će ga cijeniti ljubitelji dimljenih viskija, no njegova izbalansiranost ga čini pristupačnim i za one koji tek započinju svoje istraživanje peated viskija. Miris: Na nos dolazi snažan dim i morska sol, praćeni svježim notama citrusa i zemljanih tonova koji prizivaju sliku mokrog kamenja i morskih algi. Okus: U ustima je Ledaig 10 robustan i intenzivan. Bogate note dimljenog mesa i crnog papra harmonično se nadopunjuju sa slatkim elementima zelenog jabuka i kruške. Završetak: Završetak je dug i topao, s trajnim utiskom dima i blagim začinskim notama koje daju dubinu i složenost.

Longrow Peated, 56.96€ - Kule

Longrow Peated je škotskoi single malt viskija iz destilerije Springbank, koja se nalazi u regiji Campbeltown. Ovaj viski predstavlja klasičan stil peated viskija destilerije, sa značajnim udjelom dima. Njegov sadržaj alkohola je oko 46% i nema naznačeno godine starosti. Longrow Peated je robustan i pun okusa, idealan za one koji traže dubinu i intenzitet u svom viskiju. Miris: Longrow Peated otvara se snažnim dimnim aromama uz dodatak nježnih nota morske soli i svježe jabuke. Okus: Na nepcu, viski je bogat i uljan, s gustim dimom, koji se savršeno uklapa s tonovima zelenog voća i slatkim nijansama vanilije i karamele. Završetak: Završetak je dug i diman, sa suptilnim začinskim notama i blagim okusom hrasta koji pruža suhoću i kompleksnost.

Compass Box - Spice Tree, 54€ - Vivat Fina Vina

Spice Tree je viski koji dolazi od nezavisnog buteljera Compass Box. Ovo je mješavina različitih single malt viskija iz Highland regije, završno dozrijevana u bačvama koje su unutra obložene dodatnim letvicama od francuskog hrasta. Jedini viski na popisu koji nije single malt, već blended malt. sadrži 46% alkohola i nema naznačene godine starosti. Miris: Aromatičan nos otkriva kompleksne note zimskih začina, poput cimeta i muškatnog oraščića, uz pridrušene tonove svježe pečenih jabuka i narančine kore. Okus: Na nepcu se razvijaju bogate začinske karakteristike koje su nagoviještene mirisom, sa slojevima vanilije, klinčića i đumbira, uz slatkoću zrelog voća i malo meda. Završetak: Završava toplim i dugotrajnim utjecajem, gdje se začinske note polako stapaju s nježnom gorčinom hrasta, ostavljajući zadovoljavajući i uravnotežen dojam.

Talisker 10, 45€ - e-cuga

Talisker 10 je klasičan single malt škotski viski iz destilerije Talisker, koja se nalazi na otoku Skye. Poznat je po svojoj jedinstvenoj kombinaciji dima, slanosti i pikantnih nota koje odražavaju njegovu morski karakter. Sadržaj alkohola u Taliskeru 10 je 45,8%. Talisker 10 je dobar izbor za one koji traže bogat, robustan viski sa izrazitim karakterom. Odličan je kao uvod u svijet viskija. Miris: Otvoreno pokazuje svoj otočki karakter s bogatim dimom, uravnoteženim s aromom zelenog jabuka i citrusa, te blagim nagovještajem morske soli. Okus: Snažan i pun tijela, pruža slojeve dimljenog mesa i slanog mora, uz dodatak papra i čili začina koji Taliskeru daju njegov poznati "kick". Završetak: Dug i topli završetak s trajnim okusom dima i začina, sa suptilnom slatkoćom koja ublažava intenzitet i ostavlja ugodan osjećaj u ustima.


Ovaj članak odražava naše mišljenje i saznanja. Ukoliko je nešto krivo navedeno, molilm Vas da nas kontaktirate.




Recent Posts

See All
pc-english
bottom of page